Stilstaan is …
Het menselijk lichaam zit geweldig in elkaar. Ademhaling, stofwisseling, spieren, gewichten en natuurlijk vooral de hersenen. Maar het menselijk lichaam kent geen status-quo. Rust roest en stilstaan is achteruit gaan. Dat wil zeggen dat ook ongebruikte spiermassa langzaam verloren gaat. Reden daarvoor: sarcopenie. Vanaf het 25e levensjaar neemt de spiermassa af. De enige manier om spiermassa te behouden is spiertraining. Beweging alleen is niet voldoende. Trainen met gewichten is nodig. Grenzen verleggen en steeds een beetje meer kilo’s duwen of trekken. Daarmee geeft het lichaam een signaal af dat spiermassa noodzakelijk is en dus niet verloren mag gaan.
Dit gaat terug naar de oudheid en het ontstaan van de mens. Als jager-verzamelaar was het noodzakelijk dat mensen tot op hoge leeftijd mee kon doen met de jacht, het verzamelen van voedsel en het zorgen voor de jongere generaties. Gezond oud worden was dus een genetisch voordeel en zit ingebakken in de genen. De jager-verzamelaar liep zo’n 40.000 stappen per dag. Daarnaast was het dagelijks leven doorspekt van noeste arbeid om eten te jagen, verbouwen of verzamelen. Spieren waren onmisbaar.
Volgens TNO loopt 1 op de 7 Nederlanders tegenwoordig nog geen 10 minuten per dag. Veel handelingen waarvoor spieren noodzakelijk waren zijn vervangen door machines. De technologische ontwikkeling kent namelijk evenals de spieren in het menselijk lichaam geen status quo. Wat niet gebruikt wordt, gaat achteruit. De spiermassa vermindert met zo’n 3% per jaar vanaf het 25e levensjaar. Daardoor worden pezen en gewrichten minder goed ondersteund. Het gevolg is dat pijnklachten toenemen en beweging vaak nog meer beperkt wordt. Die vicieuze cirkel kan doorbroken worden door gedoseerde spiertraining. Daarmee worden niet alleen de pezen en gewrichten versterkt, maar neemt ook de stofwisseling toe. En na de recente feestdagen is dat geen overbodige luxe voor velen. Want ook een lopend buffet klinkt misschien wel dynamisch, maar wordt toch meestal zittend genuttigd.