Bij velen is het wel bekend… Tijdens het sporten komen o.a. dopamine vrij. Een soort doping voor het lichaam aangezien het een geluksgevoel geeft. Het zou dus op een goede manier verslavend moeten zijn om te bewegen. Helaas is de praktijk anders en zijn dingen die slecht zijn voor ons lichaam meestal verslavender dan de dingen die goed zijn, zoals bewegen. De mens beweegt anno 2023 zelfs zo weinig dat het lichaam bij lange na niet voldoende geprikkeld wordt om de spiermassa intact te houden. Dit zorgt voor vermindering van spiermassa, sarcopenie genaamd. Gelukkig heeft ons lichaam een eigen medicijnkastje beschikbaar. Naast dopamine, endorfine en serotonine komt er namelijk nog een hormoonachtige stof vrij: myokine.
Er wordt steeds meer bekend over de mechanismes achter het positieve effect van trainen. Eén daarvan is dat de spieren myokines uitscheiden als ze intensief gebruikt worden en daarmee een deel van het gezondheidseffect van inspanning bewerkstelligen.
Onderzoek toont aan dat de spieren een groot aantal myokines aanmaken tijdens inspanning. Ook bleek dat myokines heel belangrijk zijn in het verdelen van de vetten die als brandstof worden gebruikt tijdens inspanning. Daarnaast zorgt het ervoor dat de vetten naar de actieve spieren gaan en niet naar de inactieve spieren en dus een belangrijke rol als boodschapper hebben tijdens inspanning. In feite zijn die myokines een soort medicijnkastje voor het lichaam. Wanneer spieren myokines uitzenden, zeggen ze tegen het lichaam: blijf gezond, we hebben je nodig om goed te functioneren. Zo zorgen myokines voor het reguleren van bloedsuiker, verbeteren van de functie van bindweefsel, stimuleren van botvorming, versterken van immuniteit en het elimineren van buikvet.
Het mooie is dat al die positieve effecten op onze gezondheid in gang gezet worden door spiercontracties. Dus zet dat persoonlijke medicijnkastje open door alle grote spiergroepen eens lekker te trainen. De daarbij vrijkomende myokines doen de rest.