Macro’s
Een appel is gezonder dan een frikandel. Een biertje is ongezonder dan een kop thee. En een zak chips burgemeester maken op de bank is minder handig dan het eten van wat ongezouten noten.
De meesten van ons weten wel wat gezond en ongezond is. En dus ook wat we beter kunnen mijden als het om eten gaat. Toch is dat meestal niet voldoende voor een evenwichtig voedingspatroon. Want aan de ene kant moeten we inderdaad de slechte dingen laten staan. Maar wat we juist wél moeten eten, in welke hoeveelheden en op welke momenten is vaak niet bekend. Daarvoor moet je wat weten over je ruststofwisseling, beweeggedrag en macro’s.
Je ruststofwisseling is wat je in rust verbrandt gedurende een dag. Omdat je beweegt en misschien zelfs sport, heb je extra energie nodig. Samen maakt dat je energiebehoefte. Doel is om de stofwisseling aan de gang te helpen, maar niet meer calorieën te nuttigen dan er verbrand worden. En zo kom je bij de macro’s; koolhydraten, vetten en eiwitten.
De Gezondheidsraad adviseert om zo’n 40-70% van zijn energie uit koolhydraten te halen. Koolhydraten kunnen het beste gegeten worden door voedingsmiddelen te eten waarvan is aangetoond dat ze gezondheidswinst leveren of andere goede voedingsstoffen bevatten. Dit zijn volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkorenpasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit. Vetten dienen zo’n 20-40% van je bord te vullen. Dus ondanks dat het niet slank klinkt, heb je gewoon vetten nodig. Bijvoorbeeld omdat vet energie levert aan het lichaam en tevens dient als bescherming tegen de kou. Tot slot dient 10-30% van je bord te bestaan uit eiwitten. Volwassen personen hebben gemiddeld elke dag 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Die geven een verzadigd gevoel en helpen de spiermassa op peil te houden.
Door de juiste verhouding én hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten krijgt je lichaam alle essentiële voedingsstoffen binnen en voorkom je dat je meer binnenkrijgt dan je kan verbranden.
Martijn van der Pijl
SlimBezig